Foto: TT

Skrev ut för höga doser narkotikaklassade läkemedel – läkare kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Blekinge kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till en patient. Läkaren ska ha gjort det möjligt för patienten att ta en dubbelt så hög dos än ordinerat.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har en läkare i Blekinge under knappt tre månaders tid skrivit ut starka narkotikaklassade läkemedel till patienten på ett sådant sätt som gjort det möjligt för patienten att ta mer än dubbelt så mycket medicin än som ordinerats. Recepten ska inte heller ha varit utfärdade med expeditionsintervall vilket begränsar patienten från att hämta ut nya recept för ofta.

Enligt IVO är det av största vikt att läkare begränsar patientens möjlighet att ta mer än ordinerad mängd eftersom det finns risk att patienten utvecklar ett missbruk av narkotikaklassade läkemedel.

IVO bedömer att läkaren har möjlighet att komma tillrätta med sina brister på egen hand och kommer därför inte vidta några ytterligare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.