Foto: SVT/Arkiv

Sexuella närmanden bakom IVO-anmälan mot psykiatripersonal

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som fick sluten psykiatrisk vård i Blekinge ska ha utsatts för sexuella närmanden och oönskad beröring av en manlig anställd, vilket förvärrade hennes tillstånd så att hennes vårdtid förlängdes.

Händelsen polisanmäldes – men utredningen har lagts ned.  Det framgår i en Lex Maria-anmälan till IVO.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att en anställd inom Region Blekinges psykiatriska verksamhet anmälts enligt Lex Maria efter upprepade kränkningar mot en patient, mellan hösten 2018 och våren 2020.

Enligt den utredning som vårdgivaren nu har gjort i samband med anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, ska personalen bland annat ha kysst, masserat och rört vid patienten utan hennes tillstånd. Den anställde ska även ha talat om sexuella ämnen med kvinnan när de varit ensamma.

– Det är ett extremt oprofessionellt agerande som varit mycket skadligt för patienten. Sådant får inte hända under några omständigheter, säger chefsläkare Peter Valverius.

Polisanmälan lades ned

Enligt utredningen ska kvinnan ha mått allt sämre och behövt läggas in på slutenvården oftare till följd av kränkningarna.

Hur kunde det här hända?

– Det skedde hela tiden i lönndom. Jag tror inte att övrig personal hade en chans att se vad som hände, och det tog lång tid innan patienten vågade säga något, säger Peter Valverius.

Kvinnan anmälde händelserna till polisen som upprättade en anmälan om tjänstefel, men fallet lades ned.

Region Blekinge har sedan tidigare inlett en arbetsrättslig process mot sin medarbetare, som tills vidare är arbetsbefriad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.