• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Matt Rourke / Ap

Patienter fick för lite cellgift

Publicerad

Pumparna som gav patienter vid Blekingesjukhuset cellgift var felinställda och två patienter fick bara hälften av den dos de skulle få. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria.

Det var i slutet av sommaren som felet upptäcktes. Två patienter vid Blekingesjukhuset som fick cellgiftsbehandling fick sin medicin i pumpar som visade sig gå för långsamt.

Båda patienterna fick pumpar som var inställda på halva hastigheten jämfört med vad som var tänkt. De fick alltså enbart hälften av den cellgiftsdos som de skulle ha.

Misstaget upptäcktes dock omgående och sjukhuset har också efter händelsen genomfört åtgärder för att säkerställa att pumparna används korrekt.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.