Visa alla (2)

Patrik bodde på Rosenbom: ”Jag är glad att jag lever efter det”

Publicerad

Efter beskedet att akutboendet Rosenbom stänger är Patrik Gustafsson i dag glad. Han har själv bott där, erfarenheterna därifrån är mörka och han har länge hoppats på en nedläggning.
– Du hamnar i ett utanförskap, någonstans där ingen människa bör vara, säger han.

Det var efter en tids missbruksvård som Patrik Gustafsson kom till Rosenbom i Karlskrona. Men det var en plats han inte ville till. Akutboendet har en historia av dödsfall, våldsbrott, övergrepp och missbruksproblem.

– Första veckan jag bodde där var vi ett gäng som satt och festade. Då var det en kille som knäade ut mina framtänder. Jag är glad att jag överlevde tiden där, säger Patrik Gustafsson.

Välkomnar stängning

Socialnämnden i Karlskrona har nu beslutat att stänga akutboendet Rosenbom inom ett år. Ett besked som i dag Patrik Gustafsson gläds åt. Det är något han länge hoppats på och kämpat för.

Patrik Gustafsson har länge kämpat för en stängning. Foto: SVT

– Det är absolut ingen plats för någon som vill ändra livsstil genom att sluta supa eller knarka. Man ska inte behöva bo på en sådan otrygg plats med oro och ångest dygnet runt. Det kan alla vittna om som har bott där, säger Patrik Gustafsson.

”Spelat ut sin roll”

En av de ansvariga, socialnämndens vice ordförande Johan Genestig (C), berättar om bakgrunden till beslutet att stänga akutboendet Rosenbom.

– Vi ser att vi behöver ta ett helhetsgrepp när socialtjänsten stöttar med boende. Rosenbom har spelat ut sin roll. Vi har akutboenden på andra ställen och vill förbättra situationen.

Vad är det som ska ersätta Rosenbom?

– Vi har en bra dialog med privata hyresägare som känner ett socialt ansvar och med Karlskronahem, säger Johan Genestig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer