Debutförfattare får Hjärtans Fröjd-pris: ”Svårt att förstå”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Matilda Gunnarsson Rathsman tilldelas Hjärtans Fröjd-priset 2022 för Sveriges bästa ungdomsbok 2021 för sin debutbok Tidsfördriv.

– Det känns lite surealistisk men jag är supertacksam och överväldigad, säger Matilda Gunnarsson Rathsman.

Hjärtans Fröjd är ett renodlat ungdomslitteraturpris vars mål är att sätta ett nationellt fokus på Blekinge som en litterär region. Namnet kommer ifrån en av Blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker – och då var också i Nilssons trädgård i Sölvesborg som priset delades ut i dag.

Sedan 2020 delas varje år ut ett Hjärtans Fröjd-pris till årets svenska ungdomsroman. Och i år fick författaren Matilda Gunnarsson Rathsman priset för boken Tidsfördriv.

– Tidsfördriv är en ungdomsroman som utspelar sig i en värld snarlik vår – förutom att alla vet när de ska dö. Huvudpersonen My är 17 år och har ett år kvar att leva. Boken räknar ner hennes dagar. Boken tar upp frågor om vad som är viktigt i livet, My måste leva väldigt fort, säger Matilda Gunnarsson Rathsman.

Såhär låter en del av juryn motivering:

”Matilda Gunnarsson Rathsmans språk är drivande, ärligt och poetiskt. Hennes berättarglädje skapar läsglädje och boken väcker många tankar och känslor hos läsaren utan att ge några moraliska svar eller pekpinnar. Existentiella frågor kring livet och döden som berör såväl unga som vuxna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.