Får arbeta i sina privata kläder. Foto: André Kvist

Hemtjänsten saknar arbetskläder – kommunen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Personalen inom äldreomsorgen rasar mot Ronneby kommuns dröjsmål med arbetskläder.

Sedan årsskiftet är det lagstadgat att alla som arbetar inom äldreomsorg ska bära arbetskläder. Kommunalarbetarens granskning visar att vart sjätte kommun ännu inte har infört de nya riktlinjerna.

I Ronneby saknar personalen arbetskläder inom äldreboenden, hemtjänsten och på LSS-boenden.

Personalen rasar

– Alla undrar ju varför det tar sån tid. Det känns pinsamt och man hör ingenting, säger Katarina Ovesson, undersköterska inom hemtjänsten i Bräkne-Hoby.

Personalen har vid upprepade tillfällen frågat vad som sker med de nya kläderna. Efter att ha fått undflyende svar och tystnad har vissa tagit saken i egna händer

– Vissa har köpt egna arbetskläder privat, något som vi egentligen ska ha rätt till enligt lagen, säger Katarina Ovesson.

Hennes kollega Kamilla Nordlöf ser det hela som en personlig förolämpning.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Man blir kränkt, säger hon.

”För att vi är kvinnor”

De tror också den långsamma processen har att göra med att de är en arbetsgrupp med stor andel kvinnliga anställda.

– I de flesta yrkesområden där det är flest män, industri och liknande, så har de inte den här problematiken. Det känns inte som att det är så självklart, för att det är vi, säger Katarina Ovesson.

Personalen fick reda på att de skulle få kläder redan 2014. Men den upphandlingen blev aldrig av.

– Eftersom de redan började 2014 och ändå har det inte hänt någonting. Allting ligger på is, säger Kamilla Nordlöf.

En lång process enligt kommunen

Torill Skaar Magnusson, chef för äldreförvaltningen i Ronneby kommun berättar att de hade en upphandling av arbetskläder 2014. Denna avbröts dock av de nya förordningar som kom i och med den nya lagstiftningen. Den nya lagen innebär förutom obligatoriska kläder att någon måste ta hand om kläderna innan och efter användning.

– Då hade vi inte tagit med hanteringen som den här föreskriften säger och då är det bättre att backa ett steg och göra det fullt ut så att vi får det rätt från början, säger hon.

Ronneby kommun är den enda i länet där personalen saknar kläder att arbeta i. I Karlskrona och Sölvesborgs kommun pågår arbetet med en upphandling för hanteringen av kläder, där finns dock kläder sedan tidigare som personalen ansvarar för.

– Det är hanteringen och förvaringen av kläderna som det tar tid att hitta. Det krävs ett ganska gediget förarbete för det är en stor satsning, säger Torill Skaar Magnusson.

Rädda för smitta

– När jag kommer hem så möts jag ofta av mina barn och då måste jag stoppa dem och säga att ”ni kan inte ta i mig”. Jag är rädd för att få med mig bakterier och smitta hem, det är inte hygieniskt, säger Kamilla Nordlöf.

Kommunens svar på detta är att de har skyddskläder, plasthandskar och plastförkläden, som ska användas.

– Det använder vi i vissa moment, men man kan inte ha det på sig hela tiden och hela dagen. Bakterier fastnar ändå på kläder och det är inte så kul för de äldre att vi kommer klädda i plast, säger Kamilla Nordlöf.

Hur snart tycker du att det här borde lösas?

– Januari, 2016, när det skulle varit. Då skulle vi redan haft vår uppsättning, säger Katarina Ovesson.

Torill Skaar Magnusson tror att personalen som tidigast kommer få sina arbetskläder 2017.

Vårdgivare eller ansvarig ska kontrollera hela processen. Tvätt och hantering ingår inte i personalens uppgifter

Arbetsklädernas ärmar ska vara korta.

Arbetskläderna ska bytas dagligen.

Underarmar och händer ska vara fria från armbandsur och smycken m.m.

Lagen gäller för LSS-boende, hemtjänst och äldreboende.

Bryter en kommun mot SOFS 2015:10 så kan det inträffa att Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) delger anmärkningar till kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.