Foto: Privat

Personerna bakom statistiken – 1 588 tog sitt liv förra året

Uppdaterad
Publicerad

1 588 personer tog sitt liv förra året. Siffror i statistiken, men också människor som lämnat ett tomrum efter sig. Här delar anhöriga med sig av bilder och berättelser kring personer som alla begick självmord 2019.

För två år sedan skapades en hashtagg i sociala medier, #intebaraensiffra för att ge en bild av alla människor bakom siffrorna i statistiken.

– Jag såg ett behov av att vi skulle ändra synsätt, att vi bör prata om de medmänniskor som kämpat och inte orkat leva vidare som annat än siffror. Det är älskade människor vi förlorar, fyra stora och onödiga förluster varje dag året om, säger Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i västra Götaland, som kom på idén till hashtaggen under sin tid som ungdomsansvarig i Riksförbundet SPES.

Suicidpreventiva dagen 2020

Fler män än kvinnor

Förra året, 2019, tog 1 588* personer sitt eget liv. Av dem var 1 078 män och 510 kvinnor. Den största gruppen var män mellan 45 och 64 år.

Ungefär 160 personer i självmordsstatistiken varje år är barn och unga under 24 år, ett antal som ökat under hela 2000-talet.

*Statistiken från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention visar säkra och osäkra självmord. 20% av det totala antalet självmord utgjordes av skadehändelser med oklar avsikt (”osäkra självmord”)

Anhöriga delar med sig

I dag uppmärksammar SVT Nyheter Blekinge den internationella suicidpreventiva dagen i flera publiceringar. Ett antal anhöriga som alla förlorat en familjemedlem under förra året har valt att dela med sig av sina minnen i text och bild.

Eva Erikssons son Niklas tog sitt liv 24 februari förra året. Han blev 22 år gammal.

– Nicklas hade ingen diagnos, så jag vill visa att det här kan hända vem som helst och av alla typer av orsaker. För mig känns det viktigt att Nicklas inte bara blir en siffra i statistiken, säger hon.

Samtliga bilder och berättelser nedan är godkända för publicering av de närmast anhöriga.

Wilma, 21 år, Lindesberg (22 april 2019)

Foto: Privat

Hade precis börjat studera till veterinär. Älskade djur över allt annat (favoriten var röd panda). Brann för djurens rätt och beskrivs som en person som var omtänksam och satte andras mående framför sitt eget.

Nicklas, 22 år, Nyköping (24 februari 2019)

Foto: Privat

Han var elitsimmare och kvalade till junior-SM. Kom in på drömutbildningen på universitetet, civilingenjör mot rymdteknik. Beskrivs som en varm, omtänksam, nyfiken och smart kille.

Hampus, 22 år, Mora (22 december 2019)

Foto: Privat

Viktigast för Hampus var att familj och vänner mådde bra. Han spred glädje kring sig och var full av galna upptåg. Hans stora intresse var hockey, som han själv spelade som yngre. Beskrivs som en vinnarskalle som hatade att förlora. Jobbade med att reparera maskiner.

Elin, 25 år, Alingsås (18 oktober 2019)

Foto: Privat

Jobbade som personlig assistent, men var sjukskriven sista tiden i livet. Levde för sin son. Tyckte om att laga god mat och umgås och fixa och göra fint i sitt hem. Var livsglad och hade humor.

Simon, 27 år, Kramfors (11 augusti 2019)

Foto: Privat

Omtänksam, godhjärtad och alltid glad och positiv. Han var den som länkade samman familjen. Simons främsta intressen var skoter och sportbilar. Jobbade som truckförare och trivdes med det. Han älskade sina arbetskamrater.

Emma, 25 år, Göteborg (25 maj 2019)

Foto: Privat

Arbetade periodvis som förskollärare. Beskrivs som en livsglad tjej med mycket energi. Hennes torra humor och härliga skratt smittade av sig på hennes omgivning. Som tonåring var hon en stjärna på handbollsplanen och ett av hennes stora intressen var att se sitt favoritlag IFK Göteborg spela fotboll.

Daniel, 17 år, Borlänge (18 november 2019)

Foto: Privat

Anhöriga berättar att när Daniel var frisk gillade han att cykla. Han var på långa cykelsemestrar i Polen, Norge och Lettland och har cyklat genom Danmark, Tyskland, Holland och England. Han tyckte om utomhusaktiviteter och var duktig på datorer och VR-spel.

Noah, 18 år, Landskrona (4 november 2019)

Foto: Privat

Ville bli polis och gick samhällsvetenskaplig linje på Olympiagymnasiet i Helsingborg. Var en duktig fotbollsspelare för Glumslövs FF under hela uppväxten. Tyckte om musik och att vara med kompisar. Beskrivs som en omtänksam, modig och utåtriktad kille. Hans roll beskrivs som central för hela släkten – en glädjespridare.

Isak, 25 år, Åkersberga (20 augusti 2019)

Foto: Privat

Hade en outsinlig hängivelse och kärlek till att komponera musik. Artistnamnet var Vattenrum och hans anhöriga beskriver det som att Isaks grund-DNA var programmerat för att göra musik. Han var aldrig skrytsam eller märkvärdig och var en filosofisk tänkare som gav mer än han tog.

Truls, 20 år, Ludvika (2 september 2019)

Foto: Privat

Var en duktig handbollsspelare som precis blivit värvad till Karlskrona. Han var otroligt omtyckt av många vänner, men kände sig ändå ensam. Beskrivs av anhöriga som världens snällaste, alla kategorier.

Joel, 15 år, Heby (26 januari 2019)

Foto: Privat

Gick sista året på högstadiet och drömde om att studera vidare på fordonsgymnasiet. Han gillade musik, allt från hårdrock till dansband och spelade även själv gitarr. Han var även intresserad av amerikansk fotboll och spelade det även en period i livet.

Livia, 20 år, Västerås (5 december 2019)

Foto: Privat

Var intresserad av alltifrån rymden till kroppen. Största intresset var fysik och kemi. Lärde sig mycket på egen hand, bland annat hebreiska, gitarr och videoredigering. Läste naturvetenskap på gymnasiet och beskrivs som en omtänksam person som brann för att hjälpa andra.

Jörgen, 58 år, Eslöv (21 oktober 2019)

Foto: Privat

Jobbade under hela sitt yrkesverksamma liv med bilar på ett eller annat sätt, bland annat som mekaniker. Anhöriga säger att det vore en underdrift att säga att han var händig, då hans intresse för bilar började vid tidig ålder. Var lojal mot alla medmänniskor och förgyllde sin omgivnings dagar med mycket skratt och glädje.

Amra, 20 år, Göteborg (6 december 2019)

Foto: Privat

En djurvän med ett stort hjärta, bland annat medlem i Djurens rätt. Anhöriga berättar att hon en gång till och med ringde en djurambulans när brodern berättat att han hittat en ensam duvunge i grovsoprummet. Tyckte om att laga vegansk mat, lyssna på K-pop och var även väldigt språkligt begåvad.

Teodor, 39 år, Kumla (11 februari 2019)

Foto: Privat

Jobbade med bemanning på Örebro kommun. Beskrivs som en glad, sympatisk och allmänbildad person som också var frilufts- och sportintresserad. En omtyckt tvåbarnsfar, make, son, morbror, storebror, släkting, vän och arbetskamrat. Gillade att laga mat och fotografera.

Ronny, 56 år, Munkedal (8 november 2019)

Foto: Privat

Jobbade som rörläggare. Beskrivs som den bästa pappan och morfadern som också var en kreativ och glad person. Kämpade länge med svår ångest.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Suicidpreventiva dagen 2020

Mer i ämnet