Arkivbild. Foto: TT

Personlig assistent fick mångmiljongåva – åtalas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den personliga assistenten tog emot gåvor till ett värde av 11,5 miljoner kronor. Nu har åtal väckts för grovt mutbrott, då personen som skänkte gåvorna var anhörig till brukaren.

Assistenten hade arbetat åt en brukare i Blekinge under flera års tid. När brukarens förälder blev svårt sjuk skänktes tre exklusiva fastigheter och 5,6 miljoner kronor i kontanter till den personliga assistenten innan föräldern gick bort.

Assistenten var anställd av ett privat bolag, som jobbade på uppdrag av en kommun i Blekinge. Företagets VD är den som själv anmälde det misstänkta brottet till polisen.

Har tagit emot gåvor

Nu åtalas den personliga assistenten för grovt tagande av muta, något P4 Blekinge var först med att berätta om. Det totala värdet på de tre fastigheterna och pengagåvan har uppmätts till 11,6 miljoner kronor.

Assistenten medger att hen har tagit emot gåvorna, men menar att hen inte har haft något brottsligt uppsåt utan bara har följt den döende förälderns vilja.

Ytterligare tre anställda på samma assistansbolag åtalas för mutbrott av normalgraden, då de tagit emot kontantgåvor på 10 000 – 15 000 kronor vardera av samma person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer