Kith Mårtensson, Moderaternas tidigare gruppledare i Sölvesborg Foto: SVT

Petade gruppledaren om SD-samarbetet: ”Sorgligt att se”

Uppdaterad
Publicerad

Först förlorade hon posten som gruppledare. Sedan skrotades planerna på en samlad borgerlig allians. I dag är Kith Mårtensson i Sölvesborg besviken.

I valrörelsen var Kith Mårtensson Sölvesborgsmoderaternas affischnamn, men sedan utmanaren Emilie Pilthammar inkasserat fler personkryss beslutade medlemmarna om en rockad på topposten.

Det fick omgående till följd att det förslag till allianssamarbete som partiets förhandlingsgrupp enats om underkändes av Pilthammar, som i går i stället presenterade en annan lösning: ett samstyre med M, SD, KD och det lokala SoL-partiet.

Och det är en lösning som Kith Mårtensson inte känner sig bekväm med.

– Jag tycker att det är sorgligt att se, faktiskt. Jag kan inte bortse från SD:s ursprung vad deras parti står för. Det känns fel i magen, hjärtat och i hjärnan. Men jag måste ju vika mig för majoriteten, säger hon.

Röstade nej till samarbete

För Kith Mårtensson var ett traditionellt allianssamarbete huvudspåret i förhandlingarna efter valet.

– Det var det vi skulle jobba hårt på men sedan stötte vi på patrull. Först var det gruppledarvalet och sedan förändrades saker och ting. 

Mårtensson röstade också nej när medlemmarna i måndags tog ställning till den nya konstellationen.

– Jag har ju varit tydlig med att jag ser ett problem med att regera med SD i koalition med utgångspunkt att vi inte har samma värderingar. Det kan jag inte bortse ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.