Peter Sundqvist har uppnått högsta graden i iaido, konsten att dra det japanska svärdet inom Moto Ha Yoshin Ryo, som är den form av jiujitsu som han representerar.

Peter bäst i Sverige på att dra det japanska svärdet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blev Peter Sundqvist, instruktör i Carlskrona jiujitsu-klubb, förste svensk att uppnå den högsta graden i iaido, konsten att dra det japanska svärdet.

Det var i samband med ett internationellt träningsläger som klubben arrangerade som graderingen skedde. Peter Sundqvist säger sig inte ha varit beredd på att det skulle ske just nu.

– Det är härligt, jag är först i Sverige. Jag har tränat länge och när mästaren från Japan och mästaren i Danmark och huvudrådet där, tycker att det är dags så graderar de. Det kom som en överraskning, säger Peter Sundqvist. 

Det finns utövare som innehar den högsta graden inom andra typer av jiujitsu, men Peter är först att nå den högsta graden i iaido inom Moto Ha Yoshin Ryo.

Internationella tränare

Det är fjärde året i rad som Carlskrona Jiujitsuklubb Fuji arrangerar ett internationellt träningsläger med deltagare från sydöstra Sverige och Danmark. Nytt för i år var att de omkring femtio deltagarna fick träna med flera internationella instruktörer från bland annat Italien, Frankrike och Danmark.

– Det är jätteroligt att ha det här utbytet och att få träffa andra utövare. Det har varit mycket gemenskap och trivsel, säger Peter Sundqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.