Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Jerker Hagman/SVT

Peter Hultqvist dröjer med miljardbeskedet till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på besök i Karlskrona och Ronneby. Han lovar mer pengar till försvaret, men exakt hur mycket vill han inte säga.

Det pågår en politisk strid om pengarna till försvaret i framtiden. Försvarsberedningen, där de åtta riksdagspartierna finns representerade, ska lägga fram sin slutrapport den 14 maj.

Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har ställt sig bakom Försvarsberedningens kostnadskalkyl att öka försvarsanslagen från nuvarande 54 miljarder kronor till 84 miljarder kronor år 2025. De har också kritiserat försvarsministern Peter Hultqvist för att inte tala klarspråk om exakt hur mycket han vill skjuta till.

Vill inte avslöja summor

Han är i Blekinge för att första maj-tala i Karlskrona och Ronneby. Han konstaterar att det blir mer pengar till försvaret de kommande åren. Men vill inte ge besked om exakt hur mycket. I en intervju med SVT Nyheter Blekinge på morgonen ger han sin syn på den politiska dragkampen om försvarsanslagen.

– Vi skulle vilja vänta med att göra upp om den ekonomiska ramen tills Försvarsmaktens konsekvensanalys av Försvarsberedningens förslag är klar. Den kommer i höst och beskedet om pengarna är en diskussion som man måste föra mellan partierna om komma överens om en nivå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.