PFAS-drabbade i USA får rekordskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Kemijätten Dupont släppte i 70 år ut det högfluorerande ämnet PFOA i dricksvattnet. Nu ska företaget betala totalt sex miljarder kronor i skadestånd till drabbade.

Fabriken i West Virginia tillverkade teflon, och under 70 år släppte den ut det högfluorerande ämnet PFOA i Ohiofloden. Vetenskapliga studier på dem som har druckit vattnet i området visar på kraftigt ökade risker för bland annat testikel- och njurcancer och sköldkörtelskador.

Nu har företaget i ett flertal rättsprocesser dömts att betala ut sammanlagt sex miljarder kronor till förgiftade ortsbor, rapporterar Ekot.

Vattenskandalen i Kallinge

Pågår även i Kallinge

En liknande rättsprocess pågår i Kallinge, där PFAS-ämnen från brandskum på F17 hamnade i dricksvattnet. Där har de drabbade i ”PFAS-föreningen” noga följt rättsprocessen i USA.

– De har nått framgång. Mycket av vårt material bygger på de studier som gjorts där under väldigt lång tid. Det är den enda typ av forskning som gjorts där man ser ett resultat på människor. Vi har haft kontakt med det nätverk som driver deras sak, haft kontakt med deras jurister, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen, till Ekot.

PFAS-föreningen har stämt vattenleverantören, det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik AB. Där säger ordföranden Bengt Holm till Ekot att man inväntar processen, och beklagar att dricksvattnet inte varit fullgott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet