Herman Afzelius är ordförande i PFAS-föreningen. Foto: SVT & TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

PFAS-förening stämmer Miljöteknik

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby Miljö och Teknik stäms i domstol av PFAS-föreningens medlemmar. Någon måste stå ansvarig, säger föreningens ordförande.

En stämning har nu skickats till Blekinge tingsrätt, från PFAS-föreningen i Ronneby.

– Vi har haft en brevväxling med Miljöteknik under mer än ett halvårs tid. De bestrider sitt ansvar och då tvingas vi stämma dem, säger föreningens ordförande Herman Afzelius.

Det var i december 2013 som Miljöteknik beslutade att omedelbart stänga Brantafors vattenverk i Kallinge, efter att det upptäckts höga halter av ämnet PFAS i vattnet. Cirka 5000 abonnenter berördes. Både barn och vuxna har efter det testats och uppvisat förhöjda halter av PFAS i blodet.

– Vi hoppas att den här stämningen ska leda till att någon hålls ansvarig för det förgiftade vattnet och ersätta folk som blivit sjuka. Någon måste stå ansvarig och nu är vi redo att få det här rättsligt prövat, säger Herman Afzelius.

Enligt tidigare bedömningar från Livsmedelsverket är vattnet inte farligt att dricka på kort sikt, men de långsiktiga effekterna är oklara och utreds av forskare vid Göteborgs Universitet. Svaret av forskningen kommer att dröja.

– Det här ärendet är överlämnat som en försäkringsfråga till Länsförsäkringar. Jag är ingen jurist så jag kan inte uttala mig om det här, säger Hans Larsson, vd för Ronneby Miljö och Teknik.

– Vi har inte tagit del av stämningen än, utan har via medier fått höra att den är inlämnad. Det är var och ens rätt att driva en fråga, men innan vi kan kommentera måste vi få läsa alla handlingar och samråda med våra jurister, säger Mats Svensson, skadechef på Länsförsäkringar i Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet