Emilie Pilthammar (M). Foto: SVT

Pilthammars kryssuccé kan ge gruppledarpost

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgsmoderaten Emilie Pilthammar var bara andranamn på partiets kommunlista. Men efter 446 personkryss – överlägset flest – siktar hon nu ändå på posten som gruppledare.

Moderatprofilen Emilie Pilthammar kunde inkassera över hälften av det totala antalet personkryss bland partiets företrädare i Sölvesborg och det kan ändra den tänkta maktordningen internt.

Partiets förstanamn Kith Mårtensson lyckades nämligen bara få 154 kryss.

Därmed kryssade sig utmanaren Pilthammar överst på Moderaternas fullmäktigelista.

Och nu vill hon ta över efter avgående gruppledaren Jeppe Johnsson.

– Jag har hela tiden varit öppen med att jag gärna vill bli gruppledare och jag är stolt och glad över det förtroende som väljarna visat mig, säger hon.

Driver blogg

Hur kryssframgången påverkar det kommande valet av gruppledare återstår att se. I morgon kväll ska partiet utse en valberedning som sedan ska överlämna ett förslag till fullmäktigegruppen.

– Det är en lång process innan vi vet hur det blir. Men jag tycker att jag borde ha stärkt mina möjligheter efter valet. Det borde vara min tur nu, säger Emilie Pilthammar.

Pilthammar har varit politiskt aktiv i tjugo år och driver sedan länge en uppmärksammad blogg där hon bland annat förespråkat avkriminalisering av cannabis, sagt sig vilja avskaffa sexköpslagen och kritiserat #metoo-kampanjen.

Men trots den stora skillnaden i antalet kryss är partiets tilltänkta förstanamn Kith Mårtensson fortfarande intresserad av att leda partiet lokalt.

– Ja, jag står till förfogande, men är glad för Emilies skull. Hon har gjort en fantastiskt bra valrörelse. Det är bara att gratulera. Och för egen del är jag också nöjd.

Tror du att kryssen kommer att få betydelse när ny gruppledare ska utses?

– Det blir som det blir, men visst borde det vägas in.

Totalt för Moderaterna i Sölvesborg lämnades 873 personröster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.