Karlshamnsfastigheter måste söka nytt bygglov för att kunna färdigställa etapp fem på Piren. Foto: Towe Olsson/SVT

Pirenbolaget måste söka nytt bygglov – risk för förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget bakom Pirenbygget måste söka nytt bygglov. Anledningen är att nuvarande bygglov går ut innan etapp fem hinner bli klar.

Hösten 2022 är det tänkt att etapp fem på Östra Piren i Karlshamn ska stå klart. Men nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att nuvarande bygglov går ut innan huset kommer att vara färdigt.

Det befintliga bygglovet går ut den 8 augusti nästa år, medan bygget ska stå klart först hösten 2022. På Karlshamnsfastigheters senaste styrelsemöte tog de beslut om att vd:n ska söka ett nytt bygglov.

”Ser inga bekymmer”

– Ett bygglov är giltigt i fem år och det löper ut nästa sommar. Bygget är inte färdigt då och därför måste vi helt enkelt söka ett nytt bygglov, säger Magnus Persson, vd på det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter.

Bygglovet ska sökas efter sommaren.

– Vi gör inga förändringar så vi ser inga bekymmer med det. Vi bygger samma hus, men vi måste följa gällande lagstiftning och söker därför ett nytt bygglov.

Magnus Persson, vd i Karlshamnsfastigheter. Foto: SVT

”Risken finns alltid att bygglov överklagas”

Vad händer om någon överklagar?

– Då får vi titta på det. Risken finns alltid att bygglov överklagas, säger Magnus Persson.

Är du orolig över att projektet kan försenas om någon överklagar?

– Det är klart att det finns risker, men det är inget jag är orolig över.

Kan bara överklagas av sakägare

Emina Kovacic, stadsarkitekt på Karlshamn kommun, säger till SVT att den nya bygglovsansökan måste upp i byggnadsnämnden för beslut. Överklaga kan enbart sakägare göra, vilket i detta fall är Karlshamns kommun – som äger marken i området. Även hyresgäster i befintliga byggnader på Piren kan överklaga det hela.

Etapp fem på Piren har en budget på 430 miljoner kronor och ska innehålla 700 arbetsplatser, restaurang och biograf. Som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja i slutet av förra veckan är det nu också bestämt att konsertlokalen, med plats för 300 sittande gäster, ska byggas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.