Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är oklart hur det nya vattenverket som behövs i Karlshamn ska betalas. Foto: SVT

Lånestopp i Karlshamn: Nytt vattenverk kräver Pirenförsäljning

Publicerad

För att säkra Karlshamnsbornas tillgång till dricksvatten är det sedan tidigare planerat att byta ut det uttjänta vattenverket i Asarum. Men på grund av det allt dyrare skandalbygget Östra Piren saknas det pengar till satsningen – och till Karlshamns nya brandstation.

Det uttjänta vattenverket i Asarum är byggt på 1960-talet. Peab har anlitats för att bygga ett nytt med start 2025. Under 2027 och 2028 ska det stå klart.

Men det är oklart hur det ska betalas. På grund av bland annat skenande kostnader för Östra Piren, som har stigit från ursprungliga 300 miljoner kronor till över en halv miljard, skakar Karlshamns ekonomi.

Östra Piren i Karlshamn

– Karlshamn rusar mot lånetaket och är en skuldtyngd kommun, säger kommunalrådet Magnus Gärdebring (M).

Pengar saknas

Sedan tidigare har kommunen beslutat att sälja Östra Piren, en affär som kan bli verklighet för att skaka fram pengar till de viktigaste framtida byggena i Karlshamn – ett nytt vattenverk och en ny brandstation.

– Det är en pusselbit i det hela, säger Magnus Gärdebring.

Som SVT rapporterat tidigare är Karlshamns maxgräns för lån 5,1 miljarder kronor. Det är ett lånelöfte som långivaren Kommuninvest bestämt utifrån att kommunen får låna 159 000 kronor per invånare.

Det är alltså ett tak som kommunens skuld närmar sig. Till det nya vattenverket och en ny reservvattentäkt behöver Karlshamn Energi låna minst 500 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet