Lars Hoberg. Foto: SVT

Pizzakartonger blir modeller av arbetsfordon

Uppdaterad
Publicerad

Av pizzakartonger och wellpapp har 64-årige Lars Hoberg byggt 2750 modeller av traktorer, grävmaskiner och andra arbetsfordon. I tre rum har han modellerna utplacerade hemma i huset utanför Olofström, men hans dröm är att en dag öppna ett museum.

Ute i skogen utanför samhället Kyrkhult har Lars Hoberg sin något annorlunda samling som han har byggt upp i över 50 år.

– Det är en samling på 2.750 modeller och alla är scratch-byggda. Man börjar från ingenting, utan tar en gammal tårtkartong eller pizzakartong eller någonting, så har man ståltrådsram i dem, berättar Lars Hoberg när han visar upp en del av sin samling.

Alla modeller är skalenligt gjorda och ska vara så verklighetstrogna som möjligt. Innan varje modell görs så ritar Lars också skisser på fordonen han sett och de som arbetat med dem. En annan sak som är viktigt, det är vad maskinerna ska väga.

– 20 gram motsvarar ett ton, säger Lars Hoberg.

Blir inte fler

Intresset började redan när Lars var ett litet barn. Redan hans första minne från barndomen var när han får syn på en grävmaskin. Efter det har det alltså fortsatt – och blivit hela 2.750 modeller som fyller tre hela rum. Men nu blir det inte fler. Lars händer orkar nämligen inte längre, då han fått en svår värk som gjort att han måste sluta.

– Det känns ju tomt och jag hade hemskt gärna velat fortsätta. Det finns fler kranbilar jag hade velat göra i modeller, men kan man inte så kan man inte. Men det här är mitt livsverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer