Foto: SVT/Norrterna & SBB

Planerat nybygge överklagas av närliggande skolor

Uppdaterad
Publicerad

I fredags gick tiden för att överklaga Gullbernaprojektet Skogsgläntans bygglov ut. Nu hoppas flera av de närliggande skolverksamheterna att Länsstyrelsen ska lyssna och få de tilltänkta flerfamiljshusen att flyttas längre ifrån platsen.

I början av juli godkändes bygglovet för de fem flerfamiljshusen i bostadsområdet Skogsgläntan, uppe på Gullberna Park i Karlskrona.

Men runt husen ligger flera skolverksamheter, som in i det sista protesterat mot att bygget ska bli av. Friskolan Svettpärlan, föräldrakooperativet Skutan och Litorina folkhögskola har alla överklagat bygglovet, när tidsfristen gick ut i fredags.

– Det glädjer mig att det är så stort engagemang. Vi är många som hade lidit skada om det här bygget blir av som planerat, säger Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola.

Kan inte bedriva verksamhet

Friskolan Svettpärlan anför i sin överklagan att bygglovet strider mot detaljplanen på flera punkter, och föräldrakooperativet Skutan menar att deras verksamhet inte kommer gå att bedriva om husen byggs.

– Vad vi vill ha till stånd är att man placerar flerfamiljshusen längre bort från skolans mark och sänker våningsplanen, i dag är det fem våningar, att man sänker det till fyra, och att man placerar miljöhusen på annan plats inom sökandens fastighet.

Överklagningarna kommer nu att skickas till länsstyrelsen för handläggning.

SVT har sökt Norrterna, som projektleder bygget, för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.