Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Cecilia Petersson, arbetsterapeut, hur rehabiliteringsträdgården kan hjälpa Blekingesjukhusets patienter tillbaka till ett normalare liv efter till exempel en stroke. Foto: Jerker Hagman/SVT

Plantering, hästskokastning och ogräsrensning – sjukhusets rehabiliteringsträdgård återinvigd

Uppdaterad
Publicerad

Blekingesjukhusets grönaste rum ligger i Karlshamn. Den nyrenoverade rehabiliteringsträdgården öppnar i dag för att kunna hjälpa bland annat stroke- och amputationspatienter.

– Patienterna får ofta ett leende på läpparna när de kommer ut i trädgården, säger Cecilia Petersson, arbetsterapeut.

Trädgården invigdes redan 1994 men har nu renoverats så det finns fler olika möjligheter för patienter som behöver träna sina kognitiva eller fysiska funktioner. Bland annat kan man nu öva på att gå på olika underlag eller att ta sig fram med rullstol i lutande plan. Men det finns också ytor för spel.

– Här kan vi kasta hästsko. Det är en bra träning för balansen,, säger Cecilia Petersson

Trädgården kommer att användas av både inlagda patienter och rehabiliteringsklinikens öppenvård. Och självklart kan man också plantera och odla växter i trädgården.

– Det är en väldigt bra övning för finmotorik att plantering små frön eller rensa ogräs mellan plantorna, säger Cecilia Petersson.

I klippet visar arbetsterapeuten runt i rehabiliteringsträdgården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.