Det kommer ohälsosam rök från branden i plastmaterial på en återvinningsstation i Karlshamn. Foto: Jonas Gustafsson

Storbrand på återvinningsstation utanför Karlshamn

Publicerad

Det har brunnit i plastmaterial på en återvinningsstation i Karlshamn under natten. På grund av farlig rök uppmanades boende i närheten initialt att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster, men tidigt på fredagsmorgonen kunde räddningstjänsten meddela att branden var släckt. Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt miljöbrott.

På torsdagskvällen började det brinna i en container vid en återvinningsstation i Asarum utanför Karlshamn. Det visade sig att det börjat brinna i en behållare med 2000 kubikmeter plast.

– De har väldigt mycket plast i behållaren och det brinner i den plastsamlingen, sa Johan Nilsson, räddningstjänsten västra Blekinge då.

Ohälsosam rök

På grund av ohälsosam rök utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Boende i närheten uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar och ventilation.

– Plast är inte bra att andas in. Om det är giftigt vet jag inte men det är inte hälsosamt, säger Johan Nilsson.

Tog hjälp av lastmaskin

Räddningstjänsten tog hjälp av en lastmaskin som man kallat till platsen för att släcka branden.

– Om man sprutar vatten på plast kommer det bara rinna av så vi har väntat in en lastare istället. Då man man lyfta och separera plasten och komma åt där det brinner, säger Johan Nilsson.

Vid klockan 02.30 var branden ännu inte släckt.

– Det är stora mängder sopor, vi uppskattar det till 2000 kubikmeter. Så har vi en lastmaskin som kör och tar ett par kubik åt gången, om ens det. Det är det som gör att det tar lång tid att släcka, sa Christer Amundsson, räddningsledare på plats, då.

Branden släckt

Strax innan klockan 04 hade räddningstjänsten lyckats släcka branden och faran kunde blåsas av.

– Vi packar ihop och kommer att avsluta insatsen, sa Christer Amundsson, räddningsledare.

Anmälan upprättad

Under fredagsmorgonen meddelar Blekingepolisen att en anmälan efter branden på avfallsanläggningen har upprättats.

– Vi gör en anmälan om misstänkt miljöbrott. Hanterar man den här typen av material måste man hålla isär dem. Vi får se hur det går vidare, men i nuläget finns i alla fall ingen misstanke om att branden skulle vara anlagd, säger polisens inre befäl Thomas Boking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer