Annika Bernadsson och sonen Lucas var med under Karlskronas första ploggingträff. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jogga och plocka skräp – ploggingtrenden har intagit Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på att träna och samtidigt göra en miljöinsats? Det var i alla fall ett 15-tal personer i Karlskrona under söndagen när stans första ploggingträff anordnades.

Konceptet plogging innebär att man joggar och samtidigt plockar upp skräp för att göra en insats för miljön. Nu har ploggingtrenden kommit till Karlskrona.

– Det grundar sig på att det är så skräpigt ute. Jag har ett brinnande miljöintresse och vill göra något mer än det man kan göra hemma själv, säger Anton Kanerva, initiativtagare till ploggingträffen i Karlskrona.

Under en timmes tid hjälpte ett 15-tal personer till att plocka upp skräp från Karlskronas gator. En del valde att promenera istället för att jogga vilket också går bra.

– Det är ett jättebra initiativ tycker jag, säger Annika Bernadsson som ploggade tillsammans med sonen Lucas.

Fler ploggingträffar väntar

Det var inte svårt för Karlskronaborna att fylla sina påsar och det samlades ihop en hel del. 

– Jag har hittat allt möjligt. Mycket plast, en del metall och spikar och skruvar som kan vara farligt att gå eller cykla på. Det känns bra att kunna göra någonting, säger Ben Andersen, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Planen är att det ska hållas ploggingträffar ungefär var tredje vecka framöver.

Irmeli Romo och Ben Andersson är med i Naturskyddsföreningen och vad med under söndagens plogginträff. Foto: SVT/Stina Sandström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer