Hör Monica Strandhag, Trade Manager på Stena Line, om projektet. Foto: SVT

Polenresenärer kan coronatesta sig direkt innan avfärd

Publicerad

För inresa i Polen krävs ett negativt covid-test. Därför har Stena Line startar upp ett pilotprojekt på Verkö, där resenärer som planerar att kliva av färjan i Gdynia kan testa sig på terminalen – och få ett besked inom 15 minuter.

Det nya testcentret öppnade under tisdagen. Hittills har ett 20-tal personer testat sig, och alla har visat på negativa resultat.

– Skulle det vara positivt får man av förklarliga skäl inte kliva på färjan, säger Monica Strandhag, Trade Manager på Stena Line.

Testcentret på Verkö är Stena Lines första och hittills enda i Europa.

– Möjligheten finns att skala upp det här till något vi har i hela närverket, om det finns en efterfrågan och mottages positivt av gästerna, säger Monica Strandhag.

Ökad efterfrågan på resor

Stena Line har fortsatt att segla under pandemin, och på linjen Karlskrona–Gdynia sker ett 40-tal avgångar per vecka.

Under 2020 mer än halverades dock antalet passagerare.

– Men nu kan vi se att intresset för att resa återigen ökar. Vi har goda förhoppningar inför sommaren, även om det sannolikt inte kommer att bli som ett normalår, säger Monica Strandhag.

Godstrafiken har däremot varit god hela året. Därför kommer ytterligare en avgång att läggas till från Karlskrona – som blir ett stopp på den befintliga linje mellan Liepaja och Travemünde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.