Foto: TT

Blekingar drabbade i utpressningshärva

Uppdaterad
Publicerad

Runt 600 anmälningar har inkommit till polisen om digitala utpressningsbrev. Flera drabbade finns i Blekinge. Avsändarna påstår att de hackat sig in i personernas datorer och hotar med att hänga ut att de porrsurfat till vänner och anhöriga.

Blekingepolisen har de senaste veckan fått flera samtal om porrbreven. I mejlen, som är identiskt utformade, står det bland annat att läsa:

”Faktum är att jag lade upp en skadlig kod på webbsidan för vuxna videor (porrmaterial) och vet du vad, du besökte den här webbsidan för att ha kul (du vet vad jag menar)”.

De skriver även att de har full tillgång till datorerna och kräver pengar för att inte sprida informationen vidare:

”$700 är ett rimligt pris för vår lilla hemlighet”.

De framgår även av mejlet att avsändaren har kontroll över datorn och datorns webbkamera.

Vad händer om man inte betalar?

– Ingenting. Det här en ren bluff, så betala inget men släng inte mejlet utan spara det till polisanmälan säger Björn Andersson, poliskommissarie och verksamhetsspecialist på nationellt it-brottscentrum.

Polisanmäl utpressningsmejlen

Från polisen sida vill man att de som blivit drabbade ska göra en polisanmälan.

– Utpressning är ett allvarligt brott och det ska anmälas, säger Björn Andersson.

Polisens arbete går nu ut på att se om det är svenska gärningmän som ligger bakom eller om det har internationella kopplingar.

De som ligger bakom utskicken hämtar oftast e-postadresserna från hackade databaser som finns tillgängliga på nätet, så vem som helst som har lämnat ut sin e-postadress till ett postorderföretag eller liknande kan drabbas.

– Det handlar om automatiska utskick som kan skicka tusentals mejl i sekunden, säger Björn Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.