Det finns ingen registrerad anmälan eller pågående brottsutredning gällande de hot som kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn-Nilsson uppger att hon utsatts för efter turerna kring Vattenborgen. Det bekräftar polisens kommunikatör Thomas Johansson för SVT. Foto: SVT

Polisen: Ingen pågående utredning om hot mot Swahn-Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn-Nilsson (M) uppger att hon lämnat in flera polisanmälningar och att flera fall av ”hot” riktade mot henne nu utreds efter turerna kring Vattenborgen.

Men det stämmer inte, enligt polisen.

I flera intervjuer i veckan har Swahn-Nilsson hänvisat till polisanmälningar och pågående utredningar om ”hot och hat” som drabbat familjen i spåren av den omdiskuterade och ifrågasatta Vattenborgsaffären.

– Anmälningarna är under utredning så det är ingenting som jag vill kommentera. De handlar om hat och hot, uppgav Swahn-Nilsson i en intervju med BLT.

Vattenborgen i Karlskrona

För Sydöstran berättade hon:

– Det har varit jobbigt. Jag har fått göra flera polisanmälningar.

När SVT ställer frågor om vad hat- och hotanmälningarna innehåller svarar Moderaternas politiske sekreterare Caroline Lindheimer på sms:

”Eftersom polisanmälningarna är under pågående utredning kan vi inte kommentera dessa. Hoppas du har förståelse för detta.”

Inga pågående ärenden hos polisen

Men när SVT kontrollerar uppgifterna med polismyndigheten så visar det sig att det inte pågår någon utredning kopplad till kommunstyrelsens ordförande.

En anmälan om ofredande lämnades in i början av december utan att någon förundersökning då inleddes.

– Vi har haft ett ärende, ja, men det är nedlagt, säger Thomas Johansson, kommunikatör vid polisen.

Vad finns i övrigt?

– Ingenting med den här personen som målsägande vad jag känner till.

Hur ser du på att det hänvisas till utredningar som inte finns?

– Jag har inga synpunkter på hur andra pratar kring det här.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt svar av Emma Swahn-Nilsson om de påstådda polisutredningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet