Polisen Nicklas Paradis var nära att skjuta en man i måndags. Mannen var beväpnad med en soft-air-gun, som är i stort sett identisk med ett riktigt vapen. Foto: Polisen

Polisens luftvapenvarning: ”Var sekunder från att skjuta en man”

Publicerad

Polisen Nicklas Paradis och hans kollega var sekunder från att skjuta en ung man vid Väggaskolan i måndags. Mannen var beväpnad med ett vapen. I sista stund visade det sig vara en soft-air-gun.

– Ta aldrig, aldrig med ett luftvapen till allmän plats, det är förenat med direkt livsfara. Mannen i måndags var nära att mista livet, säger Nicklas Paradis.

Det var i måndags förmiddags som Karlshamnspatrullen var i närheten av gymnasieskolan Väggaskolan när de uppmärksammades på tumult en bit bort. Två personer sprang snart därifrån och en tredje person, en man i 18-årsåldern, höll i ett vapen.

– På avstånd och bland buskage och träd är det svårt för oss att avgöra om det är riktigt vapen eller inte. Vi måste utgå från att det är skarpt, säger Nicklas Paradis.

När poliserna uppmanade mannen att lägga sig ner på marken gjorde han som de sade. 

– Mannen reagerade instinktivt på våra kommandon, och det är det som räddar honom.

Visade sig vara ett luftvapen

Väl framme hos honom ser polisen att det är ett luftvapen, en så kallad soft-air-gun.

– Soft-air-guns är utformade för att vara så lika riktiga vapen som möjligt. Det är direkt omöjligt för oss att avgöra vad det är för vapen i en skarp situation, säger Nicklas Paradis.

Mannen: Allt var en lek

Mannen, som inte är misstänkt för något brott, förklarade för poliserna att han bara skojade med sina kompisar. Allt var en lek.

Polisen går nu ut med en skarp uppmaning till allmänheten om att aldrig ta med sig luftvapen till allmän plats.

– Det handlar om sekunder för oss att avgöra om vapnet är skarpt eller inte. Mannen i måndags kunde ha blivit skjuten och avlidit, säger Nicklas Paradis.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.