Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef i Karlskrona. Foto: SVT/TT

Polisen om Bandidos-etableringen: ”Känner ingen större oro”

Publicerad

Mc-gänget Bandidos håller på att etablera sig i Blekinge, efter att en mc-grupp i länet tagits upp som lokal supportergrupp. Flera av Blekingemedlemmarna är tidigare dömda för flera brott, men polisen i länet är inte oroade.

– Vi följer det noggrant och ser vad som händer. Men någon större oro känner vi inte just nu i alla fall, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef.

Det har snart gått ett decennium sedan den mc-relaterade kriminaliteten i Blekinge kulminerade i samband med mordet på Outlaws-presidenten i Bergamåla utanför Ronneby. Sedan dess har situationen lugnat sig. Men nu verkar mc-klubben Bandidos ha riktat blickarna mot länet.

– Vi har sett bilder på nätet att de börjar formera sig. Vi följer det och försöker kartlägga med de arbetsmetoder vi har, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef.

Tidigare dömda

Det är en lokal mc-klubb som har blivit utsedd till vad Bandidos kallar för ”Local Division”. Flera av medlemmarna i Blekingeklubben är tidigare dömda för ett stort antal brott, bland annat narkotikabrott och vapenbrott.

– Vilken konstellation man har spelar inte så stor roll egentligen, utan det är det den enskilde gör som är allvarligt i sig. Vi ser det mer som kriminella personer som samlas i olika konstellationer.

Hur jobbar ni framåt med ärendet?

– Vi jobbar med underrättelse, med spaning, med traditionellt utredningsarbete i olika vinklingar för att lagföra dem på olika sätt. Vi har ganska bra koll på det som är på gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.