Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claes Nicklasson på räddningstjänsten uppmanar allmänheten att se över sina fastigheter, så att det inte finns något utanför som enkelt kan användas för att anlägga en brand. Foto: Räddningstjänsten / SVT

Polisen misstänker: flera anlagda bränder senaste tiden

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Blekinge drabbats av ett stort antal bränder och Thomas Johansson, kommunikatör på polisen, ser allvarligt på att så många i nuläget misstänks vara anlagda.

Thomas Johansson säger att det dock är för tidigt att säga om bränderna har något samband med varandra.

– Vi tittar på en längre tidsperiod och tror dessutom att det finns ett mörkertal av anlagda bränder. Om vi har en eller flera pyromaner att göra med så är det allvarligt, säger Thomas Johansson.

Polisen uppmanar markägare och fastighetsägare att kontakta polisen om något känns avvikande eller inte stämmer. Nu försöker polisen hitta mönster i de bränder som varit och är beroende av iakttagelser från allmänheten.

Räddningschefen om läget

Det stora antalet bränder skapar konsekvenser på flera håll.

– Det minskar vår beredskap och det blir ökade kostnader för vår organisation. Sedan skapar anlagda bränder mycket oro generellt och det finns all anledning att se över sin egen fastighet, så man inte bjuder på tillfällen för folk att anlägga en brand där, säger Claes Nicklasson, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Hör mer av räddningstjänstens uppmaning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.