Den utpekade serievåldtäktsmannen i samband med att rättegången mot honom inleddes i mars 2011. Foto: TT

Polisen om ryktet: ”Serievåldtäktsman bor inte i Karlskrona”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt rykten i sociala medier ska en av landets mest omskrivna serievåldtäktsmän ha flyttat till Karlskrona för studier vid Blekinge Tekniska Högskola.

Men uppgifterna har nu fått sådan spridning att både polis och skola känner sig tvingade att dementera.

– Jag vet faktiskt inte varifrån det här kommer, säger BTH:s rektor Mats Viberg.

I drygt en veckas tid har intensiva rykten gjort gällande att mannen – som 2011 dömdes till tolv års fängelse för totalt 14 våldtäkter – bosatt sig i Karlskrona, efter att han efter åtta år i fängelse släpptes fri 2018.

Enligt de intensiva rykten som offentliggjorts, bland annat till polisen, högskolan och till media ska mannen dessutom ha påbörjat en vårdutbildning vid Blekinge Tekniska Högskola.

Under torsdagen tog ryktena, som orsakat oro, sådan fart att polisen och högskolan valde att gå ut med dementier.

– Det stämmer helt enkelt inte. Vi har gjort kontroller och kan konstatera att personen inte är inskriven som student hos oss och att han heller aldrig varit student vid högskolan. Vi har fått uppgifterna, men jag vet faktiskt inte varifrån ryktet kommer, säger rektor Mats Viberg.

Polisen tillbakavisar

Också Blekingepolisen beslutade i dag att offentligt tillbakavisa uppgifterna, eftersom det inkommit flera tips och frågor om mannen till myndigheten de senaste dagarna.

– Mannen har aldrig bott i Karlskrona eller i närområdet och han studerar inte här. Det är ett olyckligt rykte som uppstått, som tyvärr skapat en del oro i onödan, säger kriminalinspektör Tomas Pärlklo till SVT Nyheter Blekinge.

Polisen har också fått frågor om  mannen nu är misstänkt för nya våldstäktsbrott under sin påstådda vistelse i Karlskrona.

– Jag vill understryka att så definitivt inte är fallet. Vi har också haft en dialog med andra myndigheter och mannen finns inte här.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.