Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef. Foto: SVT

Polisen: Risk att fler försvinner igen

Publicerad

Ensamkommande barn som ansökt om tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier får vid årsskiftet reda på om de får stanna i Sverige eller inte. Nu oroar sig polisen för att försvinnandena ska öka igen efter att ha stannat av under en period.
– Får man avslag är risken stor att man håller sig undan, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef Karlskrona.

Enligt de mätningar som gjordes mellan 2013 och 2016 är 20 ensamkommande barn i Blekinge försvunna. Några säkra mätningar om hur många som har försvunnit sedan dess har inte gjorts. Men polisen har märkt att försvinnandena stannat av.

– Det var ju en uppgång 2015 och 2016 men sedan har det nog stabiliserat sig och ligger på en ganska jämn nivå, säger Magnus Bergman.

Men polisen tror nu att försvinnandena kan komma att öka igen kring årsskiftet då många ensamkommande får beslut om de får tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen eller inte.

– De kommer få beslut fram till årsskiftet och då vet man inte vad det innebär om de får avslag eller beviljat att stanna kvar. Det kan bli en ökning att fler försvinner, säger Magnus Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer