Zandra Brodd, gruppchef för demokrati-och hatbrottsgruppen polisen Region Syd. Foto: SVT

Polisen uppmanar fler politiker att anmäla hot och trakasserier

Publicerad

Att straffet skärpts för brott mot politiker hoppas polisen ska avskräcka folk från att hota och trakassera förtroendevalda. Men få politiker anmäler vad de utsetts för och nu uppmanar polisen fler att polisanmäla så att lagen kan prövas.

– Det är väldigt allvarligt när politiker hotas eller trakasseras, säger Zandra Brodd, polisens demokrati- och hatbrottsgrupp,

Polisens demokrati-och hatbrottsgrupp i region Syd arbetar bland annat med brott mot politiker så som hot eller trakasserier. Men få anmälningar hamnar hos den särskilda gruppen – eftersom politiker är dåliga på att göra polisanmälningar.

– Vi har inte fått så många anmälningar. Vi var och träffade politiker från olika delar av södra Sverige för att visa att vi finns men de är dåliga på att anmäla, Zandra Brodd, gruppchef demokrati- och hatbrottsgruppen.

Hot mot politiker

”Vana vid trakasserier”

Brottsförebyggande rådets senaste tryggetsundersökning visade att endast 19 procent av händelserna år 2018 polisanmäldes.

– De är vana vid att utstå trakasserier och vi ser att det är först när det handlar om familj och barnen som de anmäler, säger Zandra Brodd.

Ny lag behöver prövas

Sedan årsskiftet har det gjorts en lagändring som gäller brott mot politiker och det finns möjlighet att skärpa straffet om gärningen begåtts på grund av att en person är förtroendevald.

– Jag tycker att den är väldigt viktig och den kommer i rätt tid. Nu måste det börja användas och få praxis på i rätten för att vi ska veta vad det innebär, säger Zandra Brodd.

Vad tror du lagändringen kommer innebära?

– Det kommer vi märka när vi testar den här lagstiftningen men det måste bli praxis på den. Jag tror vi kan se först om ett år om den har haft det syftet som vi har velat. Men tanken är väldigt bra och jag hoppas att man kan använda den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet