Foto: TT/SVT

Snabbtester för att avslöja drograttfulla förare saknas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har idag inte utrustning för att slumpmässigt genomföra snabba drogtester på trafikanter – något som efterfrågas av trafikpolisen.

– Vi har inte verktyg, likt de vi har för att upptäcka alkoholpåverkade förare, säger Petter Wahllöf, trafikpolis i Karlskrona.

För att drogtesta en förare i trafiken måste polisen bygga upp en misstanke, exempelvis att föraren kört vingligt eller uppträder på ett sätt där narkotikaanvändning kan misstänkas. Då kan polisen besluta om att föraren ska drogtestas genom ett blodprov.

– Vi önskar en lagstiftning som hade möjliggjort slumpmässiga kontroller och verktyg i form av sållningsinstrument för att komma åt även den kategorin som vi inte gör annars, till exempel läkemedelsberoende, säger Petter Wahllöf.

Salivprov i andra nordiska länder

I flera grannländer ser polisens arbete annorlunda ut. I Danmark kan polisen göra ett drogtest utan att det finns någon misstanke om brott. De gör då ett salivprov på plats – som avgör om de ska gå vidare med provtagningarna och göra ett blodprov. Även i Norge använder man salivtester som ett sållningsinstument. Om något liknande ska införas i Sverige ses nu över.

– Det behövs och man håller på och arbetar med den frågan i Sverige nu. Men vi vill också få rätt utrustning när vi väl får hit den, säger Peter Hellqvist, processledare för trafiken i region syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.