Polisen tog körkortet från en taxichaufför på Blasius Königsgatan i Ronneby när han körde i 50 km/h. Problemet var att det var dag före helgdag och således en 50-sträcka. Nu har chauffören fått tillbaka sitt körkort. Foto: SVT

Polisens miss: Läste fel på skylt – tog taxichaufförs körkort

Uppdaterad
Publicerad

En taxichaufför i Ronneby blev av med körkortet när han körde i 50 km/h på en 30-väg. Men eftersom det var dag före röd dag gällde inte hastighetsbegränsningen. Nu får taxichauffören ersättning av staten.

Taxichauffören kom körande på Blasius Königsgatan i Ronneby. Sträckan är på vardagar en 30-väg då den går förbi flera skolor, men just den här dagen var skärtorsdagen, vilket är dag före röd dag, varpå taxichauffören körde i 50 km/h.

En polispatrull stoppade bilen, tog chaufförens körkort och utfärdade böter på 3 500 kronor, trots protester.

Senare medgav polisen att de tolkat trafikreglerna fel. Boten skrevs av och körkortet återlämnades.

Men då mannen inte kunnat arbeta som taxichaufför under de 17 dagar det tog att få tillbaka körkortet tilldelas han nu 13 000 kronor i ersättning av Justitiekanslern för förlorad arbetsinkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.