Lars-Bertil Mårtensson, förundersökningsledare. Foto: SVT

Polisens utredare: ”Blev chockad och bestört”

Uppdaterad
Publicerad

Den hundförare från Blekinge som avled i juni i år hade en hög koncentration av amfetamin i blodet. Narkotikan intogs just före dödsolyckan, visar polisens utredning.

Förundersökningsledare, inspektör Lars-Bertil Mårtensson, är den som lett utredningen kring dödsolyckan med polismannen från Blekinge. Utredningen visar att hundföraren i samband med kollisionen hade en sällsynt hög koncentration av amfetamin i kroppen. Dessutom fann utredarna spår av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol.

– Utredningen visar att koncentrationen i blodet var så hög att narkotikan intagits i direkt anslutning till olyckan. Intaget sammanföll i princip med dödsögonblicket, säger Lars-Bertil Mårtensson.

Förundersökningen väntas bli offentlig under torsdagen och av den framgår att lastbilschauffören gjorde allt för att undvika kollisionen.

– Polisbilen hade blåljus och helljus påslagna och träffade lastbilens front i hög fart.

Enligt Lars-Bertil Mårtensson kom analyssvaren som en chock.

– Jag blev både chockad och bestört. Givetvis har jag ställt mig frågan: ”Varför?”

Inga tecken på missbruk

Polismästare Tomas Rosenberg i region Syd säger att resultatet av utredningen väckt många frågor internt.

– Vi har inte sett några tecken på missbruk och i sin roll som polis är min uppfattning att han alltid agerat professionellt.

Nu ska polisen tillsammans med Arbetsmiljöverket kartlägga eventuella bakomliggande förklaringar till olyckan. Parallellt ska polisen utreda hela sin hundorganisation.

– Vi ska ta oss an detta ur ett större perspektiv. Kan det finnas arbetsmiljörelaterade förklaringar så måste vi titta på det, säger Tomas Rosenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.