Efter förhandlingarna vid Blekinge tingsrätt på torsdagen häktades mannen. Foto: Johan Nilsson / TT

Politiker åtalas för våldtäkt och misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En politiker som haft flera tunga förtroendeuppdrag i en Blekingekommun åtalades under onsdagen, misstänkt för bland annat våldtäkt. Händelsen ska ha ägt rum i anslutning till politikerns hem under förra hösten.

Mannen var under flera år en profilerad politiker i sin kommun, och har fortfarande vissa uppdrag för partiet.

I höstas misstänks han ha våldtagit en kvinna i anslutning till sin hemadress. Enligt åtalet ska han ha hållit fast kvinnan och fört upp sina fingrar i hennes underliv.

Vid ett annat tillfälle ska han ha misshandlat kvinnan genom att dra henne i håret och armarna och släpa henne över golvet.

Politikern åtalas även för ofredande, då han ska ha skickat flera meddelanden med kränkande och nedsättande innehåll till kvinnan.

Nekar till brott

Politikern nekar till samtliga brottsanklagelser.

– Jag vill inte kommentera uppgifterna. Det är en tragedi som ligger bakom, säger politikern till SVT Nyheter Blekinge.

Han uppger att han informerat sitt parti om misstankarna och utredningen, uppgifter en av partiets ledande företrädare tillbakavisar.

– Däremot har vi hört rykten om att det ska ha skett en misshandel. Dessa uppgifter har vi konfronterat vår partivän med, men så länge det inte väckts åtal har det varit svårt för oss att agera. Nu får jag lyfta frågan på nytt. Det här kom som en total överraskning, säger företrädaren.

Partiets distriktsordförande ser allvarligt på uppgifterna.

– Det är ingen som kan vara kvar som företrädare för vårt parti om han blir dömd, men jag måste titta närmare på vad som har hänt. Självfallet har vi nolltolerans mot sådana allvarliga brott, säger distriktsordföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.