Foto: SVT

Politiker ställer sig bakom beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att tvinga fastande elever att skolka har inte gått via politikerna i utbildningsnämnden. De ställer sig bakom beslutet, men menar samtidigt att det är onödigt hårt formulerat.

Inför ramadan skickade rektorsgruppen i Ronneby kommun ut ett informationsbrev, som kortfattat går ut på att fastande elever inte tillåts vara i skolan. De kommer istället att skickas hem och markeras som ogiltigt frånvarande.

Politikerna i utbildningsnämnden kände inte till beslutet – men ställer sig ändå bakom det.

– Det är inget politiskt beslut, och jag är inte så insatt i det. Men jag ställer mig bakom rektorerna även om jag inte tycker att man ska hota med repressalier, säger Lennarth Förberg (M), ordförande i utbildningsnämnden.

– I fjol var det tydligen någon flicka som hade svimmat, och det finns en stor oro för barnens mående. Men det är otroligt olyckligt formulerat. Det måste vara under förutsättning att de mår dåligt som de skickas hem, säger Jan-Eric Wildros (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Beslutet har skickats till Skolinspektionen för granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.