Hit, till Kosta Boda Art Hotel, planerade skolpolitikerna i Karlskrona en konferensresa i februari. Men i dag stoppades planerna sedan Moderaterna i nämnden beslutat sig för att stanna hemma. Foto: SVT

Konferensresa stoppad efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Trots miljonunderskott och ett nyss hävt köpstopp planerade ledande skolpolitiker och chefer i Karlskrona en utbildningskonferens med övernattning på lyxhotell i Glasriket. Men i dag avbokades plötsligt resan sedan flera politiker beslutat sig för att stanna hemma i protest.  

Konferensresan skulle inledas den 4 februari och avslutas dagen därpå. Destination för konferenstillfället var det femstjärniga spa-hotellet Kosta Boda Art Hotel. Från början skulle ett 80-tal personer – både politiker och tjänstemän – träffas och övernatta till en kostnad av närmare en kvarts miljon skattekronor.

Förvaltningschefen Göran Palmér tyckte dock att det upplägget blev för kostsamt.

– Därför beslutade jag att bara tre till fyra personer från varje skolområde kunde åka, säger han.

Anmälningstiden för konferensen gick ut i går.

Då meddelade Moderaterna i nämnden att gruppen beslutat sig för att stanna hemma.

– Jag funderade över detta under helgerna och landade i slutsatsen att det inte skulle vara moraliskt försvarbart att åka på en dyr konferens när vi haft köpstopp och dras med ett större underskott, säger Emma Swahn-Nilsson (M), andre vice ordförande i kunskapsnämnden.

I dag på förmiddagen gav nämndens ordförande Chatarina Holmberg (S) i uppdrag att avboka hotellet.

– Nu kommer vi att vara på Gullberna i stället, säger Göran Palmér.

Kan du förstå att det funnits kritik mot planerna när ni just haft ett köpstopp i skolorna?

– Ja, det kan jag förstå.

Det ekonomiska läget för kunskapsnämnden är djärvt och i december stod det klart att nämnden tog ett mångmiljonunderskott med sig in i 2016.  

Ändå spikades hotellplanerna så sent som i går, bara för att avbokas under onsdagen.

– Vi avbokade när det stod klart att Moderaterna inte skulle följa med. När vi ska arbete med övningar för att stärka vårt kvalitetsarbete är det viktigt att alla ledamöter är med, säger Chatarina Holmberg.

Hur ser du på kritiken?

– Det får vara deras bedömning. Vi var den enda nämnd som i fjol inte gjorde någon konferensresa utanför kommunen. Vi hade behövt en sådan.

Du ser ingen risk att det här konferensresan skulle ha väckt reaktioner på skolorna?

– Nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.