Olle Hilborn är språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona. Emma Hilborn är blivande gruppledare för Vänsterpartiet i Karlskrona. Foto: SVT

Hennes politik kan göra maken arbetslös

Uppdaterad
Publicerad

Hon är blivande gruppledare i Vänsterpartiet – han är språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona. Hon vill begränsa vinster i välfärden – han är verksamhetschef på ett privat hemtjänstföretag. Emma och Olle Hilborn är det politiska paret i Karlskrona som drar åt olika håll men ändå får vardagen att fungera.

Emma och Olle Hilborn träffades på en bastuflotte i Umeå för 13 år sedan. Nu har de gift sig, skaffat barn, och styr två olika partier i Karlskrona.

– Jag har varit vänsterpartist sedan jag var 10 år, och det visste Olle när vi träffades. Vi har tyckt olika och tycker olika ibland, men de grundläggande värderingarna är samma för oss, säger Emma Hilborn (V).

Att kombinera äktenskap och familjeliv med politiskt engagemang bjuder snarare på möjligheter än hinder, anser paret.

– Vi kan diskutera allt tycker jag. Jag har min själsfrände här som är politiskt engagerad så vi kan prata mycket om de frågorna som andra inte vill prata om. Det är inte så att vi grälar, vi kan vara oense, men det är ett jättebra sätt att ladda upp för debatter när vi kivas hemma, säger Olle Hilborn (MP).

Vill begränsa vinster i välfärden

I förra veckan skrev Emma Hilborn en debattartikel om att privata vårdföretags framfart i Karlskrona bör begränsas, och att de pengar kommunen lägger på kontroll av de privata företagen hade kunnat läggas på annat. Samtidigt är Olle Hilborn till vardags verksamhetschef för just ett privat hemtjänstföretag i Karlskrona.

– Jag visste om Emmas åsikter när vi gifte oss, så det har jag inga problem med. Företaget jag jobbar på grundades av folk som jobbat i vården själva och såg att de kan göra det bättre. Om vi inte kan leva upp till det är det inte konstigt om vi inte får fortsätta, då har vi misslyckats i vårt grundläggande uppdrag, säger Olle Hilborn.

Emma, anser du att Olles företag ska få fortsätta bedriva verksamhet i Karlskrona?

– Den politik vi bedriver är att begränsa vinsterna i välfärden. De får absolut fortsätta med uppdraget att ge bra vård till äldre, men känner jag som äldrenämndsledamot att de inte klarar det, då ser jag inga problem i att begränsa LOV:en heller. Mitt uppdrag är att ge äldre bra vård och jag måste säkerställa att det blir så, säger Emma Hilborn.

Trots meningsskiljaktigheterna i vissa sakfrågor är paret överens om att det överlag bara är positivt att vara politiskt engagerade i olika partier.

– Vi går aldrig och lägger oss osams över politiken. Lite småbuttert kanske, men inte osams, säger Olle Hilborn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet