Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Symptomen på covid-19 kan blandas ihop med symptomen som allergiker upplever under pollensäsongen. Foto: Skärmklipp/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pollenallergi eller covid-19 – så vet du skillnaden

Uppdaterad
Publicerad

Pollensäsongen har kommit i gång och allergikernas symptom kan förväxlas med symptom på covid-19. Allergologen Malgorzata Zietara vid Blekingesjukhuset förklarar hur man märker skillnaderna.

Under coronapandemin har personer med allergibesvär hört av sig till sjukvården. Anledningen är att deras allergisymptom kan förväxlas med symptom på covid-19.

Malgorzata Zietara är läkare och allergolog vid Blekingesjukhuset, där personalen främst förra året fick besvara frågor om detta. Även i år, när pollensäsongen nu är i sin linda, har det kommit funderingar kring hur man skiljer symptomen åt.

Hur ska man tänka som allergiker?

– Har man en känd allergi är det jätteviktigt att medicinera sig med det man tar när det kommer. Har man mer besvär är det inte fel att stanna hemma.

Rinnsnuva vid allergi

Det finns skillnader mot de symptom som pollenallergiker har mot besvären som personer med covid-19 dras med. Pollenallergi kännetecknas av rinnsnuva från ögon och näsa samt klåda och nysningar.

– En person med covid-19 kan få feber, vilket inte är typiskt för pollenallergi. Det är muskelvärk som är typisk för influensaliknande symptom. Man kan vara mycket mer trött när det är covid. Tröttheten är också ett symptom vid allergi men kommer inte med en gång, säger Malgorzata Zietara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer