• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Pollensäsongen redan här – men mätstationen är avstängd

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var många Blekingebor ute och njöt av rekordvärmen – medan andra låg hemma med nysattacker och snuva. Pollensäsongen är tidig i år, så tidig att mätstationen i Blekinge inte ens hunnit tas i bruk ännu.

– Hasseln står redan i full blom i stora delar av Sydsverige, och snart kommer klibbalen igång ordentligt också. Och vad gäller björkpollen ser vi att det kan bli en av de tuffaste säsongerna någonsin, säger Åslög Dahl, forskare på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Men exakt hur pollenprognosen och situationen ser ut i Blekinge kan inte Åslög Dahl, som ansvarar för pollenmätningarna i Syd- och Västsverige, svara på. Mätstationen i Bräkne-Hoby har nämligen inte tagits i bruk ännu för den här säsongen.

– Vi kan bara ana oss till hur det ser ut, och jämföra med Kristianstad där mätstationen är i bruk. Men det kan skilja sig kraftigt, trots det korta geografiska avståndet.

Tas i bruk första mars

Det är Region Blekinge som har avtalet om att mätningarna ska genomföras, och de betalar varje år 195.000 kronor för analyserna och prognoserna.

– Det är en väldigt tidig vår i år, och vi ska se över om man i framtiden kan tidigarelägga pollenmätningarna även här, säger Pia Lindahl, miljöchef på Region Blekinge.

På fredag väntas mätningarna börja i Bräkne-Hoby också. Då kan man följa prognoserna även för Blekinge på pollenrapporten.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.