Som en följd av det milda vädret har pollensäsongen redan dragit i gång. Foto: TT

Pollensäsongen är här – på grund av den milda vintern

Uppdaterad
Publicerad

Som en följd av det milda vädret har pollensäsongen redan dragit i gång. Pollenallergin som egentligen brukar märkas av under våren kan redan nu besvära.

– Det är ovanligt men också rimligt med tanke på vädret.

Så säger pollenexperten Agneta Ekebom till SVT. Hon förklarar att man kan märka av besvär om man är i närheten av al och hassel.

Även SVT:s meteorolog Nitzan Cohen förklarar att detta är en konsekvens av den låga temperaturen under vintern i bland annat Blekinge, som P4 Blekinge var först att rapportera om.

– Det påverkar så klart, vi har haft en mildare vinter i hela landet, säger han.

Hör dem i klippet ovan.

Pollenallergi

Den som har pollenallergi får ofta flera symtom, bland annat vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda i näsan, röda och kliande ögon och trötthet.

På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är det vanligare med gräspollen.

De flesta med pollenallergi behöver inte söka vård utan kan först prova att behandla allergin med receptfria läkemedel.

Omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige har pollenbesvär under våren och sommaren. Antalet personer som drabbas av pollenallergi har ökat, men under den senaste tiden verkar ökningen ha stannat av något.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.