Sillfiskepremiären lockade många på metardagen. Längs Handelshamnen i Karlskrona stod fiskare i alla åldrar. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Poppis med sillfiske på metardagen: ”Roligt och lugnande”

Publicerad

Kristi himmelfärdsdag har kommit att kallas metardagen. Under den soliga torsdagen lockades flera fiskare ner till Handelshamnen i Karlskrona – för årets första sillfiske.

Tage van Brink har åkt över från Aspö med sin pappa för att fiska något annat än aborrar i Aspö mad. Erik Murdyan fiskar också med sin pappa.

– Det är en familjedag. Man får passa på när man är ledig från skolan, säger Ida och Emil Petersson, som kastar sina spön i takt.

Knappt nåt napp

Men hinkarna som står redo med plastpåsar, ekar tomma. Det går ett sus längs kajen – är det för tidigt att fiska sill trots allt? Efter en kall vår funderar flera på om man kanske ska vänta någon vecka till.

– Ja, det ser inte lovande ut än så länge, men vi får se. Vi har inte åkt hem tomhänta härifrån en enda gång, säger Erling Svensson som åkt ända från Älmhultstrakten.

Tid tillsammans

Men en fiskares bästa vän är tålamodet och det gäller att hålla hoppet uppe. Därför ser syskonen Emil och Ida till att göra det bästa av dagen – med eller utan fisk.

– Man får spendera tid med familjen och vara ute i friska luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.