Deltagarna anlände till Säljö i dag. Tioårige Emil Källemark är en av många återkommande barn till kollot. Foto: SVT

Populärt med kollo – 130 barn har nekats plats

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att åka på kollo har ökat – i år har Säljö Barnkoloni haft fler sökanden än någonsin. Söktrycket har varit så pass stort att man tvingats neka plats till 130 barn.

– Det känns lite tokigt att skicka ut ett nej, säger Christer Eriksson, ansvarig för barnkollot.

Kolloverksamheten ute på Säljö i Karlskrona startade redan 1949, då med syftet att ge ”fattiga stadsbarn miljöombyte”.

De 135 platser som fanns då fylldes sällan. I dag är läget helt annorlunda.

– Det är fantastiskt att det i dag vill komma så många barn till Säljö Barnkoloni. Det är så pass kul att vi tyvärr måste lämna återbud till ett stort antal barn, säger Christer Eriksson, en av de ansvariga för Säljö Barnkoloni.

I år hade barnkollot 340 sökande. Endast 210 av dem fick plats.

– Det känns ju jättetråkigt förstås. Man vill ju att alla ska få uppleva det här, så det är aldrig en rolig känsla när det är vår och ansökningarna kommit in och vi ska skicka ut besked till alla barnen. Då känns det lite tokigt att skicka ut att nej, tyvärr får du vänta ett år till.

Thea Svensson, Julia Jarlelius och Emil Källemark. Foto: SVT

Vissa har förtur

– Jag tycker det är kul att komma hit. Man träffar nya kompisar, säger kollodeltagaren Julia Jarlelius.

Det är svårt att välja ut vilka barn som ska få delta på kollot när intresset är så pass stort.

På Säljö har man därför valt att ha ett system, där vissa får förtur. Det gäller bland annat barn med särskilda behov och barn som tidigare ansökt till kollot men inte kommit med.

Men även barn som varit på kollot tidigare, hamnar på en viss typ av prioriteringslista. För Säljö vill samtidigt ha återkommande deltagare.

– Jag tycker det är lite synd, för de som verkligen vill komma med borde komma med istället för de som har varit med innan, säger Emil Källemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.