Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Funquist och Linda Persson var två av deltagarna i Snapphaneracet som hade premiär under lördagen i Sölvesborg. Foto: Cajsa Sjöbeck/SVT

Premiär för utmanande lopp i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det premiär för trailloppet Snapphaneracet i Sölvesborg. Varvbanan längs Ryssberget lockade många som ville utmana sig i skogens bitvis svåra terränger.

Loppets varvbana på 27 kilometer sträcker sig längs Ryssbergets stigar och loppets namn har inspirerats av de snapphanar som en gång härjade uppe i berget, berättar tävlingsledare Jimmy Schön.

De tre distanserna för loppet är 13, 28 respektive 50 kilometer samt en 50 miles runda som motsvarar cirka 80 kilometer.

Jimmy Schön är mycket nöjd med premiärens uppslutning med slutsålda platser för att delta.

– Det är riktigt häftigt och vi sköt ett startskott när de sprang iväg med samma typ av pistol som snapphanarna använde en gång i tiden, säger han.

Brett spann av deltagare

Deltagarna i trailloppet sträcker sig alltifrån 17 år upp till 60 år. Charlie Bergström från Sölvesborg kom in på en andra plats på 13 kilometers distansen.

– Jag har tränat hela året i princip och jag visste det skulle bli utmanande då det alltid är tufft att springa på Ryssberget. Jag är väldigt nöjd att vara i mål, säger Charlie Bergström.

Hör mer om premiären av Snapphaneracet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.