Foto: SVT

Priset för tomma platser: 40.000 kronor – per dygn

Uppdaterad
Publicerad

Tomma HVB-platser har blivit en dyr affär för skattebetalarna i Karlskrona. På ett år beräknas de kosta socialförvaltningen drygt tio miljoner kronor – eller 40.000 kronor per dygn.

Flyktingsituationen tvingade förra hösten svenska kommuner att agera snabbt för att ordna HVB-platser till ensamkommande barn. I Karlskrona gick det så snabbt att en tjänsteman på egen hand tecknade två avtal med det då oprövade HVB-företaget Västersjöns Integration AB i Fur. Avtalen, som sträcker sig över minst 18 månader, gäller 86 platser och är värda nästan 90 miljoner kronor.

Men trots affärens storlek gjordes ingen upphandling.

– Vid tidpunkten fanns ingen annan tillgänglig aktör som kunde erbjuda platser. Det var den prioriteringen vi gjorde då. Att se till att erbjuda ett bra och ansvarsfullt omhändertagande, säger socialchef Anette Gladher.

Kostar tio miljoner om året

I dag finns inget beslutsunderlag som kan ge svar på varför Karlskrona kommun valde att ingå avtal med just Västersjäns Integration AB. Inte heller går det att få klarhet i varför avtalen tecknades av en tjänsteman utan formell rätt att teckna sådana avtal.

– Det skedde under stor tidspress. Hur beslutet dokumenterades vet jag inte, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Kort efteråt ledde regeringens skärpta flyktingpolitik att antalet ensamkommande barn blev färre.

Därför har 22 av 86 platser stått tomma – vilket kostar kommunen och socialförvaltningen uppskattningsvis tio miljoner kronor på ett år.

”Visste ingenting om detta”

Selma Björk Matthiasdottir (S) är en av två ledamöter som nyligen beslutade sig för att lämna sina uppdrag i socialnämnden. Avtalen mellan kommunen och HVB-företaget i Fur är ett av skälen.

– Vi i nämnden visste ingenting om detta. Jag fick nästan en hjärtinfarkt när jag hörde hur det här har gått till. Det finns ju inte på kartan att vi som är politiker inte ska få kännedom om affärer som är värda 80-90 miljoner kronor, säger hon.

SVT Nyheter Blekinge har sökt företrädare för Västersjöns Integration AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet