Kommunstyrelsens moderata ordförande Emma Swahn Nilssons familjeföretag vill sälja Vattenborgen till kommunen och har satt en prislapp på 25 miljoner kronor. Foto: SVT

Prislappen på Vattenborgen: 25 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan såldes Vattenborgen för två miljoner kronor. Nu väntas den tomma fastigheten säljas vidare till kommunen – för 25 miljoner kronor.

I förra veckan meddelade Karlskronaalliansen att de till hösten planerar att köpa Vattenborgen på Stortorget för att skapa ett kulturstråk längs torgets södra kant. Kostnaden har hittills varit okänd, men nu kan SVT avslöja att den väntade prislappen för fastigheten är 25 miljoner kronor.

– Vi har två värderingar som gjorts som visar på ungefär det. Summan vi förhandlat fram är hög, men rimlig baserad på dem, säger Christopher Larsson (SD), kommunalråd.

För 16 år sedan sålde Karlskrona kommun Vattenborgen till två privatpersoner för 800 000 kronor, som efter en omfattande renovering drev museiverksamhet och restaurang i lokalerna.

Köpeskilling på två miljoner

Sommaren 2017 köptes borgen av privatpersonernas eget bolag för köpeskillingen två miljoner kronor. Senare under hösten lades den ut till försäljning igen och värderades till drygt 15 miljoner kronor.

Karlskrona kommun tackade nej till att köpa tillbaka borgen och hela ägarbolaget såldes då i stället till Emma Swahn Nilssons familjeföretag till en okänd summa.

I lokalerna bedrevs då bland annat restaurang och nattklubb, men sedan 2022 har de mestadels stått tomma.

SVT har vid ett flertal tillfällen sökt Emma Swahn Nilsson och hennes make för en kommentar, men de har meddelat att de inte vill kommentera något.

Två värderingar gjorda

Fastighetsbolaget, där kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M) är styrelsesuppleant, har i långa perioder stått utan hyresintäkter och har därför haft svårt att få bärande ekonomi i verksamheten.

I kommunens planerade miljonaffär ingår ett övertagande av hela bolaget, där Vattenborgen ligger paketerad.

– Vi är inte beredda att köpa en fastighet för 25 miljoner kronor innan vi vet att allting har gått rätt och riktigt till. Vi ställer oss extremt frågande till hur den här processen har gått till, och inväntar svar på att vi vill se en extern utredning av turerna, säger Sandra Bizzozero (S), oppositionsråd.

Kommunstyrelse och kommunfullmäktige ska under hösten ta ställning till fastighetsaffären.

SVT har sökt Arvid Nilsson för en kommentar till affären och till Vattenborgens värdeökning.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Vattenborgen såldes till Emma Swahn Nilssons familjeföretag för köpeskillingen två miljoner kronor, och att de i samband med det förvärvade det tidigare ägarbolaget för en okänd summa. Rätt ska vara att hela summan är okänd.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat hyr kommunen tills vidare Vattenborgen till en månadskostnad på 125 000 kronor i kallhyra, ett beslut som starkt ifrågasatts:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Lundmark/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.