Visa alla (3)

Hobbydykare hittade 200 år gamla vrak

En över 200 år gammal vrakspärr har hittats i Karlskronas inlopp. Vraken hittades av en slump av en hobbydykare.

Det är tre gamla vrak som har hittas i Bollösund öster om Aspö. De gamla fartygen tros ha sänkts ner på botten för över 200 år sedan för att skydda sig mot fienden och är en så kallad vrakspärr.

– Man sänkte vrak för att spärra farleder in till Ölogshamnen för att hindra fienden att komma in. De kan antingen ha spärrats för att ha stoppa upp så att man kan skjuta från land eller så spärrade man sundet helt och hållet, säger marinarkeologen Petra Stråkendel.

Oväder förde dykare till sundet

Det var när hobbydykaren Micko Björk på valborgsmässoafton var ute och dök som han på grund av det dåliga vädret hamnade i Bollösund.

– Jag har som hobby att leta vrak och är ute flera gånger i månaden så jag var egentligen i ett annat område men på grund av vågorna kom jag hit, säger Micko Björk. 

Micko Björn och Christoph Samfass tog en tur till havs på onsdagen för att titta på sitt fynd en gång till. Foto: Stina Sandström

Det var mer eller mindre en slump att vraket hittades.

– Plötsligt dök det bara upp på skärmen, massor med vrak. Tre vrak och två stenkistor, säger han.

Vad tänkte du då?

– Jippi, äntligen!

Pusselbit till Karlskronas försvar

Det har tidigare hittats flera vrak i sundet som sänktes ner på mitten av 1800-talet men de som nu har upptäckts tror man är ännu äldre.

Länsstyrelsen har uppgifter om två fartyg, Bombkitsen Tordön och Fregatten Sprengporten, som ska ha sänkts ner i Bollösund 1798 och 1810 och det är de som man nu tror är hittade.

Vrakspärrar är gamla pålar, fartyg eller stenar som sänkts ner för att skydda mot fienden. De vrak som nu hittas tros vara en 200 år gammal vrakspärr. Foto: Micko Björk

.

– Det är ytterligare en pusselbit till Karlskronas försvar. De är fornlämningar så de är skyddade, säger Petra Stråkendel.

Under onsdagen fick hobbydykaren ta en tur ner i vattnet igen för att beskåda sitt fynd.

– Vi simmade bara ett par meter ner så dök silhuetterna upp på botten. Det är som att åka en tidsmaskin ungefär 200 år bakåt i tiden, säger Micko Björn.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer