Testbunkring nytt problem i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten av december är det möjligt att hämta och lämna testkit för egenprovtagning i lådor utanför vårdcentraler i Blekinge. Men Region Blekinge har märkt att folk bunkrar testen.

Utanför sex vårdcentraler i Blekinge finns sedan tidigare möjligheten på prov att hämta och lämna covid-tester för egenprovtagning. Region Blekinge har dock märkt att människor bunkrar testerna.

– Framförallt inför jul- och nyårshelgerna. Dels innebär det att det kanske inte finns till dem som verkligen har behov. Och dels riskerar man att det kit man har liggande hemma inte längre går att använda när man väl behöver det. Hjälps vi åt att bara hämta kit när det behövs, så finns det tillräckligt, säger Region Blekinges e-hälsostrateg Åsa Gyberg-Karlsson.

Utökas framöver

De särskilda provlådorna, där covid-tester går att hämta och lämna, kommer att placeras på fler vårdcentraler framöver. Från den 17 januari ska de nämligen ersätta de platser för tidsbokade egenprovtagningar som används idag.

– Har du inte e-legitimation ska du fortsatta att höra av dig till en vårdcentral och boka tid, säger Åsa Gyberg-Karlsson.

Se klippet för att följa med till Lyckeby vårdcentral och höra om bunkring av tester och framtidens provtagning i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.