Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och menar att det är olagligt för en kommun att driva en egen kommunal arbetsförmedling. Foto: Uppsala universitet

Professorn: ”Karlshamn bryter mot kommunallagen”

Publicerad

Att en kommun driver en egen kommunal arbetsförmedling strider mot lagen. Det menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

En privatperson har nu överklagat Karlshamns beslut.

– Som jag bedömer det är detta olaglig verksamhet. Det är inte förenligt med kommunallagen, säger Olle Lundin.

Han menar att det finns en rad punkter som visar att kommunens intentioner strider mot lagen om de skulle bli verklighet. Det handlar om risk för snedvriden konkurrens och förbud mot stöd till enskilda.

– Kommunen kan inte hitta på egna grejer bara för att minska sitt ekonomiska underskott. De får nog förhålla sig till kommunallagen, säger Olle Lundin.

Privatperson har överklagat kommunens beslut

Saken har dock inte prövats rättsligt ännu. Men en privatperson i Karlshamn har överklagat kommunens planer till Förvaltningsrätten i Växjö. I överklagan poängterar han att kommunens nya verksamhet kommer att konkurrera med de fristående jobbförmedlingsaktörerna.

Kommunen har däremot en annan åsikt och menar att de har lagen på sin sida, men avvaktar besked från Arbetsförmedlingen.

SVT har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen som meddelar att de kommer att pröva kommunens ansökan precis som alla andra ansökningar. Besked om kommunen får starta en egen jobbförmedling eller inte väntas inom några veckor.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.