Han drabbades för flera år sedan av en utmattning, efter det har han jobbat från och till men var under hösten förra året arbetslös. Då fick han ett tips om att söka in till verksamheten Pedagogiskt äventyr på Jämshögs folkhögskola.
– Jag hade precis kommit in i en period där det var lite tyngre och jag behövde träffa människor. Det var väldigt härligt att komma till en miljö där man kunde äta frukost med andra, berättar Mikael Ahlgren.
Första steg mot sysselsättning
Pedagogiskt äventyr riktade sig till de allra längst bort från arbetsmarknaden, så som långtidsarbetslösa och personer som lider av psykisk ohälsa.
– Det är en verksamhet utan krav, ett steg att få dem att komma in i ett sammanhang, berättar skolans rektor Lena Pålsson.
Varje morgon åt deltagarna frukost tillsammans, sedan arbetade var och en individuellt med vad som passade dem. Mikael Ahlgren började först med att meditera, men bara ett par månader in på kursen hade han både sökt jobb och blivit kallad till intervju.
– Det blev som en snöbollseffekt. Jag hade påbörjat så mycket arbete innan och när jag kom dit hade jag någon att prata med och bolla idéer med. Det var en miljö som var väldigt inspirerande, säger han.
Lades ner efter ändrade kriterier
Men sedan lades verksamheten ner den 15 april. Skolan hade tidigare fått finansiering från det statliga projektet ”Uppdrag psykisk hälsa”, men då kriterierna ändrats uppfyllde de inte längre kraven.
Deltagaren Maria Nilsson är inte förvånad över att det blev ett sådant abrupt slut.
– Jag har varit med om sådana saker förut så jag är ganska van. Det är min upplevelse att när det handlar om psykisk ohälsa så tar pengarna ofta slut.
Enligt skolan så har det sedan starten varit 15 personer som deltagit i projektet och vid nedläggningen stod nio i kö.
Hör mer av Maria Nilssons kritik i klippet ovan och hur det plötsliga slutet påverkat de båda deltagarna.