Monica Bengtsson, 81 år, tycker att initiativet är bra. Foto: SVT

Här ska ensamma äldre få en promenadkompis

Uppdaterad
Publicerad

Promenad och fika ska minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre i Karlshamn. Nu startar verksamheten Promenadvän som vänder sig till äldre som söker lite extra sällskap.

Projektet går ut på att seniorer i Karlshamn paras ihop med volontärer som sedan träffas utanför seniorens bostad för en promenad och fika utomhus. Det är den frivilliga organisationen Hej Blekinge som dragit igång projektet som finansieras av Socialstyrelsen.

– Det är många äldre som sitter isolerade nu under coronapandemin. Vi ser hur dåligt de mår och vill hjälpa till, säger Cissi Dahl, ordförande i Hej Blekinge.

Monica, 81: ”Välbehövligt”

För att ett coronasäkert avstånd ska kunna hållas krävs det att den äldre kan promenera självständigt.

Monica Bengtsson, 81 år, i Karlshamn tycker att det gått bra trots restriktioner under coronapandemin men saknar att kunna umgås som vanligt.

– Det är välbehövligt för det är många som känner sig ensamma och gärna vill ha sällskap med att komma ut litegrann. Jag tycker det är jättebra, säger Monica Bengtsson, 81 år i Karlshamn.

Förhoppningen är att de första promenaderna ska komma igång under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.